Charles Bukowskis Los Angeles

OmslagFinalLindelöws Bokförlag 2014.

256 sidor.

Danskt band.

Text, foto och form: Jacob Härnqvist.

Klicka här för att köpa på Adlibris.

 Den 9 mars 2014 var det på dagen tjugo år sedan kultförfattaren och poeten Charles Bukowski (1920-1994) dog. För att uppmärksamma detta åkte jag under våren 2013 till Los Angeles för att dokumentera de platser Bukowski beskriver i sina dikter, noveller och romaner. På plats intervjuade jag också personer som har kopplingar till Bukowski: en före detta granne, en bartender, familjer som bor i några av hans gamla lägenheter, ägaren till en av spritbutikerna han brukade handla i.

Resultatet är en reportagebok på 256 sidor full med texter och bilder, varav några är unika: bland annat finns här bilder inifrån Bukowskis hem på De Longpre Avenue, som sedan 2008 har kulturminnesförklarats och nu går under namnet ”Bukowski Court” (det var här Bukowski skrev debutromanen ”Postverket”, bland mycket annat).

Många av bilderna ackompanjeras av utdrag ur Bukowskis mest kända romaner och dikter, för att visa exakt vad han skrev om: arbetsplatser, skolor, parker, gator, torg, travbanor, restauranger och barer. I boken finns också biografiska texter som berättar Bukowskis livshistoria från misshandlat barn och utstött tonåring till hyllad kultförfattare och kulturpersonlighet.

Ur recensionerna:

”Texterna äger ett svårförklarligt skimmer. En rik bok att återvända till, en bok jag tycker mycket om.” (Kvällsposten Kultur)

”Jag trivs i Härnqvists och Buks sällskap. Många av bilderna är tagna i steget, medvetet med ett minimum av fotoutrustning, och väldigt levande. Några av de svartvita fotografierna är grymt snygga.” (Tidningen Kulturen)

”Bilderna är skitsnygga och texterna är välskrivna och intressanta.” (Breakfastbookclub.se)

”Härnqvist fotografier har en slående likhet med Bukowskis skrivande. Ögonblickliga skildringar av rum och människor, där konstnärens perspektiv och aktiva deltagande ständigt är en närvarande del av verken. Härnqvist återupplivar Los Angeles från Bukowskis tid. En utmärkt skildring av ett kultförklarat liv.” (Tidningen Kulturen)

”Ett riktigt guldkorn.” (Skånska Dagbladet)

”Fina bilder, raka okomplicerade texter och intervjuer. Snyggt. Jacob Härnqvist lyckas bra med att lyfta fram det bästa hos Bukowski: hans känsla för miljöerna, människorna och deras längtan.” (Biblioteket i fokus)

”Härnqvists bilder är vackert avskalade för att framkalla rätt Bukowski-atmosfär. För diehard-fans är det här en fem plus-bok.” (Aftonbladet Resa)

Några bilder ur boken:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.